Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

Slovenščino bo ohranila zakoreninjenost njenih narečij


Zaslužna profesorica Univerze v Mariboru in dobitnica Zoisove nagrade za življenjsko delo akademkinja dr. Zinko Zorko  je bila rojena 24. februarja 1936 na Spodnji Kapli na Kozjaku. Kot jezikoslovka in dealektologinja je preučevala govore v koroški, štajerski in panonski narečni skupini. Prva je, denimo, celostno predstavila haloško narečje.


Večkrat je pripovedovala, kako je na domačiji dedka in babice prebirala Mohorjeve knjige in se tako (osnovna šola je bil nemška) naučila knjižne slovenščine. S pokojnim možem, arhitektom, sta si zgradila dom v Selnici ob Dravi, kjer so živeli tudi njeni starši. Na obletnico očetove smrti se je pri njih vsako leto zbrala vsa družina. Zinka Zorko je bila nekaj mandatov tudi članica upravnega odbora Mohorjeve družbe.


Ob njenem jubileju, 80. rojstnem dnevu, smo v reviji Zvon objavili pogovor z njo. Med drugim je izpostavila:

»Na svetu je okoli sedem tisoč jezikov. Če Zemlja ne bo doživela katastrofe, jih bo preživelo le kakih dvesto. Slovenščina bo med njimi. Ne le zato, ker imamo svojo državo, ampak tudi zaradi tega, ker je narečno tako globoko ukoreninjena. Kjer so korenine, je tudi drevo. Ni jih mogoče zlahka izruvati."

(Celoten intervju je dostopen na tej povezavi.)


Ohranili jo bomo v najlepšem spominu.