Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

LISICE NE LAŽEJO

Hub Ulrich 

Prevod: Lučka Jenčič
Ilustracije: Heike Drewelow
Strani: 120
Format: 135 mm × 190 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2017
ISBN 978-961-278-302-0
18,50 €

Članska cena: 16,65 € Daj v košarico

 Ali lisica res vedno laže?

Pes iz letališke varnostne službe sporoči, da so vsi leti nepreklicno odpovedani. In tako obsedijo opica, gos, tiger, panda in dve povsem enaki ovci v dolgočasnem letališkem salonu. Zdi se, kot da ni na vsem letališču razen njih prav nikogar. Nenadoma pa se pojavi zver z ognjeno rdečo dlako in se predstavi kot lisica. Z njo živali končno doživijo nekaj zabavnega. Kar naenkrat pa izginejo njihovi potni listi …

Težko si je predstavljati, kajne? Ko vas žival pogleda z velikimi sijočimi očmi in nedolžnim izrazom, komaj verjamemo, da ima kakšne skrivne namene. Toda kdo še ve, kaj si živali v resnici mislijo?

Pred nami je sodobna basen, ki skupino živali prestavi kar na mednarodno letališče. Priljubljen nemški pisatelj in režiser Ulrich Hub je bralce in gledalce navdušil že s knjigo in z igro Na Noetovi barki ob osmih. V novi knjigi, Lisice ne lažejopisatelj živalim, tako kot v starih basnih, z veliko poznavanja in humorja pripiše človeške lastnosti. Odločilno vlogo odigra prav lažniva lisica – a drugače, kot smo vajeni na primer v slovenski pravljici o Mojci Pokrajculji. Lažnivec lahko namreč pove tudi kaj resničnega … Če njegovemu opozorilu nikakor nočeš verjeti, je lahko hudo. Knjiga na hudomušen način razkriva širše posledice laži, ki se pojavljajo tudi v današnjem svetu.


O avtorjih

Ulrich Hub
Nemški režiser in pisatelj, rojen leta 1963 v Tübingenu, je bralce navdušil z otroško knjigo in igro Na Noetovi barki ob osmih, za katero je dobil vrsto literarnih nagrad. Tudi pričujoča knjiga za otroke (in odrasle) je bila l. 2014 nagrajena z nagrado White Ravens.

Heike Drewelow se je rodila leta 1973 v Uckemarku (v Nemčiji), študirala je umetnost in germanistiko v Berlinu, kjer živi tudi danes. Dela kot svobodna umetnica, slikarka in grafičarka, in kot honorarna predavateljica.

Knjiga je prejela znak kakovosti ZLATA HRUŠKA.


Odlomek iz knjige

Ime mi je lisica in povem vam: »Seveda znajo živali lagati!« Zlažejo se tudi do dvestokrat na dan, le da je večina pri tem tako nerodna, da jih takoj spregledajo. Zardijo, jecljajo in se začno potiti. In to, čeprav lagati sploh ni tako težko, samo resnično, vsaj na pol verjetno mora biti, potrebujete pa še dober spomin. Ko govorite, imejte tace pri miru, sogovorniku glejte naravnost v oči – jaz sicer nisem še nikoli lagala, v vsem svojem življenju ne. Častna beseda. Kajti prvič, lisice ne lažejo, in drugič, lagati se ne sme in je grdo, ampak to je le moje osebno mnenje. Poleg tega nočem še naprej čvekati, že na naslednji strani se začne napeta zgodba, ki se je, mimogrede, prav res zgodila. Želim vam obilo zabave in obljubim, da vam ne bo dolgčas. Zgodba je duhovita in niti za hip dolgočasna.
(Lisice ne lažejo, Za začetek, str. 5)