Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

SRAMEŽLJIVOST OBČUTIJ

Heuse Dalila 

Prevod: Jasmina Rihar
Strani: 200
Format: 135 mm × 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2018
ISBN 978-961-278-392-1
23,50 €

Članska cena: 21,15 € Daj v košarico

Besede, ki očiščujejo spomin

Knjiga prinaša sporočilo upanja vsem, ki so bili v življenju globoko ranjeni. Tenkočutno napisan roman razkriva neznosno trpljenje, ki ga povzroča sprevrženost spolne zlorabe, pokaže pa tudi, kako je s pogumom, odločnostjo in neomajno materinsko ljubeznijo mogo­če premagati prav vse, tudi nepojmljivo zlo.

Sedemdesetletni Ludvik Hanotte je slikar, ki že več kot petnajst let trpi zaradi izgube spomina. Nekega jutra po pošti prejme avtobiografski roman od pisateljice, za katero še ni slišal. Rado­vednost mu ne da miru, zato odloži čopič in se zatopi v branje. Dorjana Hector pripoveduje o tem, kako jo je od petega leta zlo­rabljal njen nasilni in avtoritarni oče, ki je s svojim ravnanjem uničil celotno družino. Ludvik je globoko pretresen; na vsak način mora ugotoviti, kako bi lahko bil povezan s to neznano deklico.

Sočasno se na oddelku za intenzivno nego po hudi prometni ne­sreči s smrtjo bori Lea, uspešna poslovna ženska pri petdesetih. Ob njej z nadnaravno predanostjo vztraja njena mama Marija. Po dolgih letih molka se ženski končno lahko pogovorita.

O avtorici

Dalila Heuse se je rodila v Belgiji v petdesetih letih preteklega stoletja. Po poklicu profesorica biologije in telesne vzgoje je že trideset let dejavna na področju srčne kirurgije. Zadnja leta se mama štirih otrok in babica več vnukov v prostem času posveča pisanju. Z večkrat nagrajenim literarnim prvencem, avtobiograf­skim romanom Sramežljivost občutij, je na francoskem govor­nem območju dosegla več kot 25.000 bralcev. V njem s pretresljivo iskrenostjo popisuje nezaslišano usodo dekletca, ki preseže svojo neizmerno trpljenje in si kot ženska ustvari polno življenje.

Odlomek iz knjige

Končno sem našla rešitev za težavo z očetom. S knjigo mu bom še pred smrtjo povedala, kakšno gorje mi je povzro­čil. S tem mu bom dala tudi priložnost, da se pokesa. Na dnu srca je namreč tlela gluha bolečina, da svojih dejanj ni nikdar obžaloval. S knjigo bom imela tudi priložnost svojim otrokom povedati, kdo v resnici sem. V žareči magmi spominov bom previdno izbrala besede, da jim bom spregovorila o trpljenju, ki jih je sramežljivost občutij zamol­čala. O skrivnem delu sebe, ki so ga moje rane odrezale s svojo bolečino in so iz mene napravile to, kar sem. O tem, o čemer nikoli nisem mogla spregovoriti.

Včasih ti ušesa spreletijo besede, ki so bolj morilske od revolverskih krogel. Besede, ki v sebi nosijo umazanijo, ki se ti prilepi na dušo, besede, ki ti za vselej preprečijo, da bi sprejel svojo podobo v ogledalu ali v pogledu drugega. Tega sem se hotela za vsako ceno znebiti. S tem sem resno tvegala, da bom izpraznila samo sebe. Vendar je bilo vredno tvegati, saj sem vedela, da je to zadnje sredstvo, s katerim bom dokončno lahko sprala to umazanijo, očetovo umazanijo.

In bolj ko bom svoji junakinji dajala življenje, bolj bom imela v rokah svoje življenje. Prišel je trenutek, ko sem svojemu noremu dvojnemu življenju morala pogledati v oči.