Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

KAJ SPLOH HOČEM?

Pogum za odločanje

Grün Anselm 

Prevod: Alenka Novak
Strani: 128
Format: 128 mm × 210 mm
Leto izdaje: 2015
ISBN: 978-961-278-212-2
15,00 €

Članska cena: 13,50 € Daj v košarico

Človek se v življenju mora odločati – da bi se odločal dobro

Človek je bitje, ki se mora vedno znova odločati. Če v želji po pravilni odločitvi predolgo oklevamo, potem namesto nas odloči življenje. Preprosto napisana Grünova razmišljanja s predstavitvijo dilem in orodij, kako se lahko z njimi učinkovito in ustvarjalno spoprimemo, so dobrodošla pomoč pri odločitvah o izbiri prave šole, poklica, življenjske poti …

Številni ljudje imajo težave z odločanjem, pa naj gre za čisto vsakdanje ali za temeljne življenjske odločitve. Anselm Grün nas v svoji knjigi opogumlja, naj zaupamo svoji sposobnosti za pravo izbiro. Loteva se ovir, ki nam otežujejo odločanje in nas opozarja na vlogo, ki jo ima pri tem lahko čut za odgovornost. Jasno izpostavi, kako pomembna podlaga za prave odločitve so naše želje in potrebe. Hkrati nas vabi k obredom in h konkretnim vajam, ki nam utegnejo odločanje olajšati.

O avtorju
Anselm Grün (1945) je pri 19 letih vstopil k benediktincem. Končal je študij filozofije, teologije in ekonomije in je od leta 1977 ekonom opatije Münsterschwarzach. Predavanja in tečaje posveča potrebam in vprašanjem, s katerimi se srečuje moderni človek. Mnogi ga cenijo kot duhovnega spremljevalca, s številnimi knjižnimi izdajami pa se uvršča med najbolj brane sodobne krščanske avtorje. Njegovih predavanj se letno udeleži več deset tisoč poslušalcev.

Pri Celjski Mohorjevi so izšla številna njegova dela za odrasle: Mala knjiga o pravi sreči, Mala knjiga o pravi ljubezni, 50 angelov za vse leto, 50 obredov za življenje, Boj in ljubezen, Kraljica in divja ženska, Najdi svojo življenjsko smer, Visoka umetnost staranja, Deset zapovedi, Očenaš, Marijine podobe; in štiri slikanice za najmlajše: Jezus, Božična zgodba, Velikonočna zgodba in Legenda o svetem Miklavžu. Ko je leta 2009 na povabilo Celjske Mohorjeve družbe prvič obiskal Slovenijo, smo njegova predavanja in pogovore z njim objavili v zborniku Anselm Grün v Sloveniji.


Odlomek
Ko se človek rodi, ima pred seboj veliko možnosti. Njegova naloga je izkoristiti svoje povsem osebne možnosti in tako oblikovati svoje bivanje. V odločitvi se človek zaveže in pride tako v nekakšno ožino. Posloviti se mora od številnih razpoložljivih možnosti. Tako oblikuje osebno zgodovino.

S takšnim razmišljanjem ima današnji človek težave. Najraje bi si pridržal vsa vrata odprta. Toda človek, ki se ne odloči in se ni pripravljen zavezati svojim odločitvam, ostane brezobličen. Ne razvija se. Kdor si pridrži vsa vrata odprta, bo nekoč stal pred samimi zaprtimi vrati. Vprašanje človekove sposobnosti odločanja ne meri le na njegovo moč volje, temveč navsezadnje na to, kako razume samega sebe. K človekovemu bistvu spada, da se z odločitvami zavezuje in tako oblikuje svojo zgodovino.

Kdor svoje zgodovine ne sprejme, ker jo želi imeti vedno odprto, ne bo rasel. Obtiči. Ostane neodločen. Po Tomažu Akvinskem je to v nasprotju s človekovim dostojanstvom. Ko se poročim, se zavežem. Ko grem v samostan, je to odločitev, ki me veže. Seveda pri vsej pripravljenosti za zavezo obstaja tudi izkušnja, da vez razpade. Vendar mogoči razpad ni razlog za to, da se sploh ne vežemo.

Človekovo odločanje po mnenju teologije teži »k nezamenljivemu in nepreklicnemu« (Metz 284). Človek mora izkoristiti »kairos«, ponujeno mu uro, »priložnost trenutka« (Metz 284). Tako preide iz razpršenosti v celovitost.