Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

KJER SE GORA DOTIKA LUNE

Grace Lin 

Prevod: Nika Knez
Strani: 196
Format: 140 mm x 210 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2019
ISBN: 978-961-278-420-1
20,00 €

Članska cena: 18,00 € Daj v košarico

Čarobni pripovedni dragulj o bistvu življenjske sreče

Brezčasna pustolovska zgodba o epskem potovanju in mogočnih fantazijskih likih, ki v duhu Čarovnika iz Oza z nežno humorno noto in ganljivo pripovedjo spregovori o veselju, družini in prijateljstvu ter nas, prepletena s številnimi elementi iz kitajske folklore, uči, kaj je v življenju resnično pomembno.

V revni vasici v dolini Jalove gore živi deklica z imenom Minli. Oče ji v domači majavi kolibi krajša puste večere s pripovedovanjem zgodb o Žadni zmajevki in starcu z Lune, ki pozna odgovore na vsa življenjska vprašanja. Minli, naveličana družinske revščine in vsakodnevnega trdega dela na riževih poljih, očetove zgodbe tako prevzamejo, da se odloči poiskati starca z Lune in ga povprašati, kako naj spremeni usodo svoje družine. Na poti srečuje vrsto čudežnih likov, vključno z zmajem, ki postane njen zvesti spremljevalec.

Kitajske zgodbe, miti in podobe, oživljeni s pisateljičino domišljijo, so niti, ki se prepletajo v knjigi Kjer se Gora dotika Lune. To je domišljijska pripoved, ki so jo navdihnile kitajske pravljice, ki so pisateljico začarale, ko je bila še otrok, in pokrajina ter kultura, ki jo navdušujeta v odrasli dobi. Tudi nam ponuja čarovnijo …

Grace Lin je leta 2010 za to knjigo za mlade bralce med 8. in 12. letom prejela znamenito nagrado Newberey za najbolj prepoznavno ameriško otroško knjigo, ki jo od leta 1922 podeljuje Združenje ameriških knjižnic. Njena je tudi ilustracija na opremi knjige.

O avtorici

Grace Lin (1974) je večkrat nagrajena ameriška pisateljica in ilustratorka. Njeni starši so v ZDA imigrirali s Tajvana, Grace je s sestrami odraščala v New Yorku. Mama ji je kot strastni bralki prinašala knjige, ki so pripovedovale o vzhodni kulturi ter bogatih kitajskih mitih in legendah in so vznemirjale njeno domišljijo. Tako je ohranjala stik s svojimi koreninami, ki se jih je v otroštvu sramovala, saj so bile s sestrami na šoli edine Azijke.

Otroške sanje, da bi postala umetnostna drsalka, je zaradi pomanjkanja spretnosti in talenta kmalu zamenjala za strast do ilustriranja in ustvarjanja knjig za otroke. Na Rhode Islandu je diplomirala na šoli za dizajn in kmalu postala prepoznavna avtorica nekaterih najbolje prodajanih otroških knjig, med nagrajenimi je tudi Kjer se Gora dotika Lune, za katero je navdih našla na svojih potovanjih v Hong Kong, na Kitajsko in Tajvan; drugi njeni nagrajeni romani so še The Year of a Dog, The Year of the Rat, Dim Sum for Everyone in številne druge knjige.

Grace Lin živi in dela v mestu Somerville v ameriški zvezni državi Massachusetts. Nastopa v pogovornih oddajah, piše za New York Times, je ambasadorka ohranjanja raznolikosti in boja proti rasizmu.
Podrobnosti o njenem delu in življenju: www.gracelin.com.

Odlomki iz knjige
Vsako jutro, še pred sončnim vzhodom, so Minli, njena mama in oče začeli z delom na polju. Bil je čas sajenja, kar je bilo še posebej utrujajoče. Blato se jim je kot lepilo prijemalo na noge in vsako posamezno sadiko so morali posaditi z veliko natančnostjo. Sonce je z neba pripekalo na Minlijino glavo in kolena so se ji tresla od utrujenosti. Sovražila je občutek gostega, razmočenega blata na dlaneh in obrazu, zato je od razdraženosti in utrujenosti pogosto z delom želela kar odnehati. A ko je videla svoje starše s sklonjenimi hrbti potrpežljivo garati, je pogoltnila svoje pritožbe in nadaljevala.
/…/
Ma ima prav, je pomislila. Kako nesrečni smo. Ma in Ba vsak dan neutrudno delata in delata, a še vedno nimamo ničesar. Ko bi le lahko spremenila našo usodo!
V tistem trenutku je Minli zaslišala tih mrmrajoč glas, ki ga ni slišala še nikoli in je spominjal na petje z oblakov. Radovedno je odprla vrata, da bi videla, kaj se dogaja. /…/
str. 11, 12