Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

OGNJENE ČRKE

Izbrana arabska dela

Gibran Halil 

Strani: 284
Format: 130 mm × 200 mm
Zbirka: NEMINLJIVI
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2010
978-961-218-892-4
3,00 €

Članska cena: 2,70 € Daj v košarico

Literarna dela Halila Gibrana, pisana v arabskem jeziku, so nastajala v Ameriki v letih od 1905 do 1923. Vse do leta 1918, to je vse do 35. leta starosti, ko je izšlo njegovo prvo delo v angleškem jeziku z naslovom Blaznež, je literarno ustvarjal in objavljal izključno v arabskem jeziku. V materinščini je izdajal knjige 18 let, v angleškem jeziku pa 13 let. V obeh jezikih je neutrudno pisal vse do svoje smrti. V arabščini je napisal kratke poetične eseje, novele, črtice, parabole, aforizme, klasične in modernistične pesmi, dramska dela in edini roman Zlomljena krila. Ko pa je začel pisati v angleščini, se je posvetil predvsem poetični prozi, aforizmom in parabolam. Njegova arabska literarna dela se od angleških razlikujejo tudi tematsko. V njih sledimo številnim motivom, metaforam in slikam iz libanonske družbe in narave, ki ju je strastno in globoko doživljal v svojih deških letih in sta se v njegovo literarno ustvarjanje zapisali kot navdih, hrepenenje in lepota.
V svojih arabskih zgodbah in črticah slika nekatere osnovne in pereče probleme tedanje arabske družbene stvarnosti, kot so: dvoličnost duhovščine, nevednost preprostih ljudi, usoda ženske, revščina, prostitucija, osirotelost, pasti in stranpoti zakonskega življenja.
Izbor iz Gibranovih arabskih del sta pripravila in prevedla Mohsen Alhady in Margit P. Alhady, ki sta napisala tudi spremno besedo.