Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

PRESLIŠANI KRIK PO SMISLU

Frankl E. Viktor 

Prevod: Niki Neubauer
Strani: 208
Format: 135 mm × 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Zbirka: SMISEL
Leto izdaje: 2016
ISBN 978-961-278-275-7
19,50 €

Članska cena: 17,55 € Daj v košarico

Logoterapija, uporabna v najrazličnejših življenjskih okoliščinah

V današnjih družbah blaginje ni več vprašanje, KAKO preživeti, ampak ČEMU. Viktor E. Frankl, ki svojo terapijo imenuje tudi »zdravljenje s smislom«, opozarja na pogosto odsotno človeško razsežnost v psihoterapevtskih pristopih. Zavrača pa tudi lažni humanizem, ki se lahko prikrade v psihologijo in psihoanalizo.

Preslišani krik po smislu; kritika pandeterminizma; kako humanistična je »humanistična psihologija«; razčlovečenje spolnosti; psihiatrovi pogledi na moderno književnost; šport – današnje asketstvo; minljivost in smrtnost; nasprotna namera in namerna nepozornost. V osmih poglavjih avtor niza svoja spoznanja, ki jih je na področju psihiatrije in psihoterapije strnil v t. i. logoterapevtski pristop. Zakaj in kako človek, ki v najtrših življenjskih razmerah zmore zbrati voljo in pogum za preživetje, sredi največjega blagostanja ne zna premagati obupa nad dozdevno nesmiselnostjo življenja … Zdi se, da je to osrednja tema, ki je vznemirjala Viktorja E. Frankla. Kaj je človekova svoboda in kako nam lahko v najrazličnejših, tudi v navidezno brezizhodnih situacijah omogoča, da ne le preživimo ali životarimo, ampak v polnosti živimo do zadnjega diha. Tudi to je ena njegovih značilnih tem. V aktualnosti problemov in njihovega reševanja Frankl tudi glede na to, da je svoja teoretična spoznanja preizkusil in potrdil v najtrpkejših razmerah, ostaja prepričljiv in zanimiv. Priročnik, ki v bralcu (znova) budi veselje do življenja!

O avtorju


Viktor E. Frankl (1905–1997) je na dunajski univerzi predaval nevrologijo in psihiatrijo. Preden so ga januarja 1942 deportirali v koncentracijsko taborišče, je bil v dunajski psihiatrični bolnišnici Am Steinhof najprej vodja »samomorilskega paviljona «, nato pa predstojnik nevrološke postaje judovske Rotschildove bolnišnice na Dunaju. V letih od 1946 do 1970 je bil Frankl predstojnik dunajske nevrološke poliklinike. Na ameriški mednarodni univerzi v Berkeleyu v Kaliforniji so prav zanj ustanovili posebno stolico in inštitut za logoterapijo. Poleg tega je bil Frankl profesor na univerzah Harvard, Dallas in Pittsburgh. Različne univerze po svetu so mu podelile skupno 29 častnih doktoratov. Franklova zapuščina obsega široko paleto interdisciplinarnih del: njegovih 32 knjig je objavljenih v 31 jezikih. Zgolj njegovi deli Man's Search for Meaning [Človekovo iskanje smisla] in ameriška izdaja knjige Kljub vsemu reči življenju da sta bili doslej prodani v več kot 10 milijonih izvodov. Washingtonska kongresna knjižnica je slednjo knjigo – pretresljivo in obenem stvarno poročilo o letih v koncentracijskem taborišču – izbrala za »eno najvplivnejših knjig v Ameriki«. 


Prispevek RTV SLO ...

Delo ...