Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

KLETKA STRAHU IN SMRTI

Felc Jože, Toresini Lorenzo 

Strani: 240
Format: 125 mm × 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2010
ISBN 978-961-218-746-0

Ob razvpitem primeru italijanske detomorilke – osebe z duševno motnjo, ki ga je prikazal njen psihiater, se je obsežno razpisal najuglednejši slovenski forenzični strokovnjak Jože Felc.

Brez glave je zgodba iz sedemdesetih let, časa velikih sprememb tržaške psihiatrije, ko so ukinili psihiatrično bolnišnico in zapiranje ljudi, ki doživljajo duševne stiske. Je žalostna zgodba o ženski Micheli Lorenzi, ki je umorila svojega otroka. Bere se kot kriminalka, kot sodna srhljivka. Zapleti se vrstijo kot v kriminalki: osebna drama ženske, ki ni mogla postati mati, nesporazumi glede zmožnosti medicine. Proces, ki je namenjen presojanju nove psihiatrije, odnos med pravom in psihiatrijo in usoda malih ljudi v nekem velikem sistemu.

Brez glave
je hkrati kriminalka, zbirka in kolaž dokumentov: policijskih poročil, spominov, sodnih aktov, časopisnih člankov o dogodkih, procesih in ozadju. Sestavlja pa jo tudi niz esejev o temah, ki jih zgodba odpira: o materinstvu in detomoru, o zločinu in norosti, pravu in psihiatriji, o znanju, volji in moči. Je pogled v sistem skozi vidik tragičnega in osebnega dogodka, je tudi vpogled v človeško usodo skozi družbeno akcijo na človeška dejanja – v tem primeru reakcije na detomor in reakcije na psihiatre, ki je niso zaprli.