Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

ELIOT

Zbrana dramska dela 1-3

Eliot Thomas Stearns 

Strani: 240, 280, 204
Format: 130 mm X 200 mm
Vezava: Mehka vezava
Tematika: dramatika
Zbirka: NOBELOVCI
Zbirka: NEMINLJIVI
Leto izdaje: 2004
ISBN 961-218-481-X,
961-218-522-0,
961-218-523-9

5,00 €

Članska cena: 4,50 € Daj v košarico

"Če ima človek eno osebo, le eno v svojem življenju, kateri je voljan izpovedati vse - in v to štejejo, pazita, ne zgolj zla dejanja, ne zgolj podlost, hudobija in strahopetnost, marveč tudi položaji, ki so zgolj smešni, ko je bil človek bedak (in kdo ni bil?) - potem to osebo ljubi, in ta ljubezen ga bo odrešila."

Thomas Stearns Eliot (1888-1965), eden najpomembnejših modernističnih pesnikov 20. stoletja, je kljub svojemu modernističnemu individualizmu verjel v pomembno vlogo, ki jo ima literarni umetnik v življenju neke družbe. Sam je bil vselej živo prisoten v kulturnem dogajanju svojega časa, tudi zunaj nacionalnih okvirjev. Prepričan je bil, da je posameznik del družbenega organizma, zato mora kot umetnik še posebej prispevati k razvoju družbe s tem, ko prispeva k razvoju kulture. Spričo močne zavesti o svojem poslanstvu je prišel do spoznanja, da v obliki pesmi tega poslanstva ne more v celoti izpolnjevati, vendar pa lahko pesniški talent združi z željo po bolj dejavnem poseganju v žitje družbe na področju dramskega ustvarjanja.
Tako je nastalo šest dramskih del, ki jih prinašata dve knjigi.

V tretji pa je poleg začetnih tipanj po dramskem področju v dveh fragmentih o Sweeneyu objavljena obširna spremna beseda, ki predstavi Eliota v nekaj dejstvih in mislih ter njegova načela moderne poetične drame (Petra Vide Ogrin), Martin Grum je pripravil bibliografijo o Eliotu pri Slovencih, Katarina Kocijančič je zbrala podatke o slovenskih uprizoritvah Eliota, dodana pa je tudi fotodokumentacija o teh predstavah.