Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

KAKO JE ZARES UMRLA GOSPA BOVARY

Doumenc Philippe 

Prevod: Jože Stabej
Strani: 192
Format: 130 mm x 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2014
ISBN: 978-961-278-116-3
19,00 €

Članska cena: 17,10 € Daj v košarico

Samomor ali popoln zločin?

Znano zgodbo o nesrečni smrti Madame Bovary v zatohlem mestecu, pravzaprav trgu Yonville, v nekakšnem francoskem Trebnjem, berejo dijaki po vsem svetu kot obvezno branje. Tem bolj v Franciji.

Sodobni francoski pisatelj Philippe Doumenc (roj. 1934) razišče vse okoliščine smrti v obliki obnovitve policijske preiskave. To so morali sprožiti ob »samomoru«, ker je krajevni zdravnik zadržal pokop. A ob umirajoči nesrečnici je bil še drugi, mnogo slavnejši zdravnik Larivière … Zato se je uradna preiskava hitro končala. Preveč prahu bi dvignila žgečkljiva dejstva o trški gospodi.

V dvom o samomoru Gospe Bovary F. Doumenca napeljejo na namigi samega Gustava Flauberta v pismu pisateljski kolegici George Sand:
»Ampak seveda se je moja uboga Bovary zastrupila sama. Vsi, ki bodo trdili nasprotno, ne razumejo prav ničesar o njeni osebnosti! …«

Zato napiše roman, ki se pred bralčevimi očmi odvija kot napeta kriminalka z bogato kulturno, zgodovinsko in literarno scenografijo, v kateri nastopajo poleg Flaubertovih likov še drugi … Pred nami je slika zatohlega življenja francoskega trga Yonville in njegovih prebivalcev v znamenitem »kulturnem « 19. Stoletju; poldrugo stoletje pred bralčevim časom.

Podobno je naslikala bolj kmečko okolje kot etnografsko fresko Francije George Sand v svoji Hudičevi mlaki, ki je izšla pri celjski Mohorjevi v prevodu Mojce Seliškar l. 2013.