Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

OBSEKANO DREVO DANONOVIH

Spomin na Jasenovac

Danon Braco Cadik I. 

Strani: 292
Format: 125 mm × 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2012
ISBN 978-961-278-008-1
22,00 €

Članska cena: 19,80 € Daj v košarico

Obsekano drevo Danonovih je avtobiografsko pričevanje, ki je nastalo po več kot pol stoletja spominjanja. Cadik I. Danon Braco kot preživeli potomec pripoveduje dramatično in tragično kroniko svoje sarajevske in beograjske judovske družine, zgodbo o razvejanem družinskem drevesu, ki ga je vojna obsekala do te mere, da ni nikoli več vzbrstelo.
Osrednja pripoved se osredotoča na strahote, ki so jih doživeli in redko preživeli taboriščniki v Jasenovcu, kot protiutež pa služijo spomini na mirno in srečno otroštvo v predvojnem času. Avtor se med samo pripovedjo ne želi spuščati v politične razprave, pač pa s pomočjo osebnega spomina gradi mozaik dogodkov, ki jih narativno ne razširja, saj dovolj močno spregovorijo že sami zase. Knjiga dopolnjuje tragični mozaik druge svetovne vojne.

Spomini na dni, ki sem jih preživel v taborišču, so me preganjali preteklih šestdeset let, posebej še ponoči. Velikokrat sem se loteval pisanja o tem, a sem vsakič odnehal, saj je to pomenilo ponovno podoživljanje vseh strahot. Bojazen, da bo šla resnica z menoj v grob, mi je dala moči, da v svojih poznih letih napišem to knjigo. Upam, da bo prispevala k temu, da se kaj podobnega nikoli več ne ponovi.

Prevedla Erika Hadžović Ogrin.