Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

HENRI BERGSON, INTUICIJA IN MISEL

Capuder Andrej 

Strani: 396
Vezava: Mehka vezava
Zbirka: NOBELOVCI
Zbirka: RELIGIOZNA MISEL
Leto izdaje: 2008
ISBN 978-961-218-752-1
5,00 €

Članska cena: 4,50 € Daj v košarico

Več in dokaj razumljivih razlogov je, zakaj je filozofska misel na Slovenskem bila vedno pod najmočnejšim vplivom nemških filozofskih tokov. Vpliv francoske filozofske misli je zaostajal, ni pa bil povsem odsoten in tudi ne zanemarljiv. Predvsem je značilna francoska kritična misel našla tudi na Slovenskem svoj odmev. Francija pa ni prispevala v zakladnico človeške misli samo nemirno kritiko ustaljenega mišljenja, temveč tudi glasnike vere v trajne vrednote in zaupanja v življenje, in to po meri, ki presega človeka.
Poleg velikega Pascala je bil eden takšnih tudi H. Bergson, ki nam ga v tej knjigi prvič na Slovenskem v celoviti in osebno dojeti podobi predstavlja Andrej Capuder. Kdor je prebiral dela enega in drugega, mu ne bo težko razumeti, da je prevajalec Božanske komedije in pisec številnih romanov in esejev A. Capuder v H. Bergsonu, edinem filozofu, ki je na osnovi svojih filozofskih spisov dobil Nobelovo nagrado za literaturo, zlahka srečal misleca, ki je bil po meri njegovih duhovnih, miselnih in oblikovnih zahtev. V pričujoči knjigi nam Bergsonovo misel podaja pisatelj, pesnik in mislec, ki sam enako globoko in izrazno močno doživlja za človeštvo usodna vprašanja, kakor jih je pred stoletjem obravnaval francoski filozof, ki je bil sprva sam pristaš mehanicističnega determinizma in materializma, pa je kmalu spoznal njegovo razčlovečevalno pogubnost in postal njegov najbolj odmeven in prepričljiv kritik.
Pričujoča monografija o Bergsonu kot filozofu intuicije, ki je prva te vrste na Slovenskem, naj bi pomagala »delati kakor je delal on«: naj bi razbistrila nekatera temeljna vprašanja o človekovi biti, o njegovi poklicanosti za velike izbire in dejanja.