Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

ROŽE SREČE MORAŠ SADITI SAM

Bosmans Phil 

Prevod: Milena Turnšek
Strani: 104
Format: 120 mm x 190 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2017
ISBN 978–961–278–336–5
12,90 €

Članska cena: 11,61 € Daj v košarico

Besede razumevanja in ljubezni do človeka

Bosmansova knjiga Rože sreče moraš saditi sam je nastala iz avtorjeve življenjske modrosti, njen sad pa je življenjski pogum. Zbrane so misli, ki jih je avtor skoval iz življenjskih izkušenj današnjega časa. Pojasnjuje jih s kratkimi besedili, ki vzpodbujajo k razmišljanju in prinašajo vedrino.

Bosmansove besede v knjigi so izraz razumevajoče, odpuščajoče ljubezni do človeka, ki izvira iz globoke, popolnoma nevsiljive vernosti. V knjigi nikoli ne zazveni kak napačen ton. Kdor jo vzame v roke, se čuti razumljenega, potolaženega in opogumljenega.

Belgijskega duhovnika Phila Bosmansa je slovenskim bralcem prva približala revija Prijatelj, verski list bolnikov, invalidov in njihovih prijateljev (danes ga izdaja Dom sv. Jožef v Celju), s prispevkom Sklenil sem prijateljstvo z naravo v prvi številki dvomesečnika leta 1989. Sledile so številne objave, pod prevod katerih se je podpisovala Darinka Slanovec vse do leta 1995, ko je pri Celjski Mohorjevi družbi izšla prva Bosmansova knjiga Ne pozabi na veselje. Sledile so še knjige Rože sreče moraš saditi sam (1995), Sreča se skriva v tebi (1996), Rad te imam (1997) in Reci življenju da (1999), ki so bile večkrat ponatisnjene. Po dveh desetletjih od prvih izdaj se je Celjska Mohorjeva družba odločila, da med svoje bralce ponovno pošlje Bosmansove »vitamine za srce« in ponatisne štiri od teh petih knjig. 

Knjiga, ki bo nagovorila vsakogar, ki jo bo vzel v roke.


O avtorju

Phil Bosmans (1922–2012) je bil belgijski duhovnik ter avtor številnih duhovnih spisov. Rodil se je 1. julija 1922 revnim staršem v podeželskem kraju Gruitrode v belgijski pokrajini Limburg. Družina se je v iskanju kruha kasneje preselila v bližino mesta Genk, kjer so Philovi bratje in oče dobili delo v rudniku.
S tetino pomočjo je mladi Phil obiskoval šolo pri redovnikih, katerih red je na začetku 18. stoletja ustanovil francoski duhovnik sv. Ludvik Marija Grignion Montfortski (1673–1716), ter leta 1941 tudi sam postal član tega reda.
Sredi petdesetih let prejšnjega stoletja je v belgijskem mestu Antwerpen začel voditi gibanje, ki ni pripadalo nobeni veroizpovedi. Phila Bosmansa je pri delu vodila želja pomagati človeku v stiski - z razumom in fantazijo, z glavo in srcem.
Svoj apostolat je izvrševal na ljudskih misijonih po župnijah, v pogovorih z ljudmi in z obiskovanjem družin. Zahtevno delo od jutra do večera ga je tiralo do popolnega zloma. Kar dve leti je potreboval, da se je ponovno postavil na noge in vrnil na delo.
Moderni Frančišek, kot so Bosmansa poimenovali njegovi bralci, je prav v svojih duhovnih spisih zapustil neprecenljiv studenec žive vode, s katerim lahko sleherni izmed nas ustvari majhno »oazo« v tej veliki puščavi sveta.
»Moja zadnja beseda je: hvaležnost,« je dejal Phil Bosmans, ki je umrl 17. januarja 2012 v devetdesetem letu polnega življenja.

Odlomek iz knjige

Vsak dan začni znova!
Nov človek postaneš,
če strmiš nad svetlobo
vsakega jutra;
če si srečen,
da tvoje oči vidijo,
tvoje roke čutijo
in da tvoje noge lahko tečejo;
če poješ od veselja,
ker tvoje srce bije.
Prenovljen si,
če se zavedaš,
da živiš;
če veš,
da se danes začenja prvi dan
v nizu tistih, ki so ti še preostali
v življenju.