Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

NE POZABI NA VESELJE

Bosmans Phil 

Prevod: Milena Turnšek in Darinka Slanovec
Strani: 152
Format: 120 mm x 190 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2017
ISBN 978-961-278-320-4
12,90 €

Članska cena: 11,61 € Daj v košarico

Besede človečnosti, topline in moči, zaupanja in humorja

Bosmansova knjiga Ne pozabi na veselje je izraz avtorjeve pristne življenjske radosti. V kratkih besedilih belgijski duhovnik razmišlja o mnogih pozabljenih priložnostih, ko se lahko veselimo. Besedila so deloma pisana kot pesem, deloma kot meditacija. Vsa pa globoko segajo v temelje in brezna življenja.

Knjigi so dodane premišljeno izbrane fotografije, njihov izbor pa želi nevsiljivo dopolniti sporočilo te knjige. 

Belgijskega duhovnika ter avtorja številnih duhovnih spisov Phila Bosmansa (1922–2012) je slovenskim bralcem prva približala revija Prijatelj, verski list bolnikov, invalidov in njihovih prijateljev (danes ga izdaja Dom sv. Jožefa v Celju), s prispevkom Sklenil sem prijateljstvo z naravo v prvi številki dvomesečnika leta 1989. Sledile so številne objave, pod prevod katerih se je podpisovala Darinka Slanovec vse do leta 1995, ko je pri Celjski Mohorjevi družbi izšla prva Bosmansova knjiga Ne pozabi na veselje. Sledile so še knjige Rože sreče moraš saditi sam (1995), Sreča se skriva v tebi (1996), Rad te imam (1997) in Reci življenju da (1999), ki so bile večkrat ponatisnjene. Po dveh desetletjih od prvih izdaj se je Celjska Mohorjeva družba odločila, da med svoje bralce ponovno pošlje Bosmansove »vitamine za srce« in ponatisne štiri od teh petih knjig.

Prva Bosmansova knjiga v nizozemskem izvirniku z naslovom Dragi človek, rad te imam je izšla leta 1972. Nemški prevod se je pojavil leta 1976, po njem je nastala slovenska knjiga z naslovom Ne pozabi na veselje. Že ob prvem izidu knjige je Bosmans zapisal, da misli, da je: »… v tej knjigi napisal nekaj, kar ljudje čutijo. Ljudje pravzaprav o vsem tem razmišljajo, jaz pa to samo zapišem. Morda je to razlog, zakaj tako radi berejo moje knjige: v njih prepoznajo sebe.«

Bosmans je postal mojster posrečenih gesel Ustvarjeni smo za veselje, Sonce ne prezre nikogar … in presenetljivih naslovov Ljubezen je lahko le zastonj, Računalnik ne dela s srcem itd. Njegovi izreki po petdesetih letih od prvih izdaj v izvirnem jeziku še vedno nagovarjajo. Nagovarjajo človeka, ne glede na njegovo zemeljsko prtljago: mladega, starega, revnega in bogatega. V meditacijah, mestoma celo pesmih, je čutiti Bosmansovo besedno mojstrstvo. Z izbranimi in ne odvečnimi besedami avtor zadene v srčiko človeških problemov.

Verjetno so Bosmansovi »vitamini«, osvobojeni navlake, po pol stoletja še vedno »snov«, ki jo človek potrebuje za duhovno rast.

O avtorju

Phil Bosmans (1922–2012) je bil belgijski duhovnik ter avtor številnih duhovnih spisov. Rodil se je 1. julija 1922 revnim staršem v podeželskem kraju Gruitrode v belgijski pokrajini Limburg. Družina se je v iskanju kruha kasneje preselila v bližino mesta Genk, kjer so Philovi bratje in oče dobili delo v rudniku.
S tetino pomočjo je mladi Phil obiskoval šolo pri redovnikih, katerih red je na začetku 18. stoletja ustanovil francoski duhovnik sv. Ludvik Marija Grignion Montfortski (1673–1716), ter leta 1941 tudi sam postal član tega reda.
Sredi petdesetih let prejšnjega stoletja je v belgijskem mestu Antwerpen začel voditi gibanje, ki ni pripadalo nobeni veroizpovedi. Phila Bosmansa je pri delu vodila želja pomagati človeku v stiski - z razumom in fantazijo, z glavo in srcem.
Svoj apostolat je izvrševal na ljudskih misijonih po župnijah, v pogovorih z ljudmi in z obiskovanjem družin. Zahtevno delo od jutra do večera ga je tiralo do popolnega zloma. Kar dve leti je potreboval, da se je ponovno postavil na noge in vrnil na delo.
Moderni Frančišek, kot so Bosmansa poimenovali njegovi bralci, je prav v svojih duhovnih spisih zapustil neprecenljiv studenec žive vode, s katerim lahko sleherni izmed nas ustvari majhno »oazo« v tej veliki puščavi sveta.

»Moja zadnja beseda je: hvaležnost,« je dejal Phil Bosmans, ki je umrl 17. januarja 2012 v devetdesetem letu polnega življenja.

Ljubezen je lahko le zastonj
Še enkrat naj ti povem,
da sreča nima kaj dosti opraviti
z bogastvom in lastnino.
Sreča nikoli ne pride z denarnim nakazilom
po pošti ali na žiro račun.
Kupiš si lahko zabavo,
za denar ti organizirajo prosti čas ali počitnice,
a nikoli in nikjer si ne moreš kupiti
zadovoljnega in svobodnega srca,
ki je šele pravi vir sreče,
ker se zna veseliti vsega tega, kar imaš.