Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

OČE FRANÇOIS

USTANOVITELJ KRŠČANSKEGA BRATSTVA BOLNIKOV IN INVALIDOV

Boillon Pierre 

Prevod: Jože Faganel
Strani: 104
Format: 110 mm x 180 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2015
978-961-278-234-4
10,00 €

Članska cena: 9,00 € Daj v košarico

OČE FRANÇOIS - USTANOVITELJ KRŠČANSKEGA BRATSTVA BOLNIKOV IN INVALIDOV

Življenjska pot ustanovitelja duhovnega gibanja bolnikov in invalidov, ki je na smrt bolnega novomašnika po spletu življenjskih okoliščin v skrbi za bolne, ob drugih duhovniških dolžnostih, privedla do zamisli, da vključi v samopomočno delo same bolnike.

Knjiga o Očetu Françoisu – ustanovitelju Bratstva prihaja med slovenske bralce ob 70. obletnici ustanovitve Bratstva, mednarodnega laičnega duhovnega gibanja trajno bolnih in telesno prizadetih oseb, katerega prvi koraki segajo v Francijo leta 1945. Avtor besedila (naslov fr. izvirnika: Brève biographie du Père François) je sedaj že pokojni verdunski škof Pierre Boillon, ki je vseskozi z veliko naklonjenostjo spremljal, spodbujal in podpiral gibanje bolnikov in invalidov v Cerkvi ter Henrija Françoisa zelo cenil.

Pričujoča knjiga je pravzaprav nadaljevanje. V reviji Prijatelj smo namreč prav kmalu začeli objavljati pisma oz. poslanice očeta Françoisa, v letih 2003–2007 pa po odlomkih življenjepis ustanovitelja Bratstva v slovenskem prevodu lazarista Stanka Boljke. Z objavo njegove življenjske zgodbe se je končno izpolnila želja nemalo bolnikom, invalidom in njihovim prijateljem, da bi ga bolje spoznali in razumeli njegovo poslanstvo. Vseskozi pa je tlela želja in potreba tudi po knjižni obliki tega dela.

O vplivu o. Françoisa na ustanovitelje gibanja v 
Sloveniji pripoveduje udeleženec in soustvarjalec takratnih dogodkov Jože Zupančič CM v spremni besedi. 

O svetovnosti Bratstva govori tudi podatek, da je danes navzoče v 50 državah sveta. Mednarodna srečanja predstavnikov Bratstva vsakič navdušijo z živim pričevanjem o tem, kako se poslanstvo bolnikov in invalidov, opogumljenih zevangeljskim vabilom Vstani in hodi (prim. Lk 5,23) izraža v različnih jezikih in kulturah in v različnih družbeno gospodarskih razmerah v različnih delih sveta. Sporočajo, da je Bratstvo kot del vesoljne Cerkve zaobjeto v vesoljnost enega božjega načrta za zveličanje sveta in da imamo pri tem svojo vlogo tudi bolniki in invalidi.

Darinka Slanovec, namestnica voditelja Bratstva Slovenije

Mekinje, 18. november 2015


Izšlo v sozaložništvu s Krščanskim bratstvom bolnikov in invalidov.