Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

KAKADUJI

Blake Quentin 

Prevod: David Movrin
Strani: 32
Format: 225 mm x 315 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2013
ISBN: 978-961-278-058-6
7,00 €

Članska cena: 6,30 € Daj v košarico

Quentin Blake in Kakaduji: štetje med igro in smehom

Profesor Dupont ima deset kakadujev. Toda nekega dne ni nobenega več na spregled. Profesor zaman stika za njimi. Le kam so nagajivci izginili? — Quentin Blake, ki so ga pred časom razglasili za »otroškega lavreata«, sodi med najbolj priljubljene ilustratorje v Evropi. Kakaduji učijo otroke šteti z nenavadno pretanjeno duhovitostjo. »Neustavljivo prismuknjeni, uničujoče burkaški,« je zapisal eden od kritikov.

Quentin Blake, ki je slovenskim bralcem najbrž najbolj znan kot ilustrator knjig Roalda Dahla, se v Kakadujih loti izziva, s katerim se slej ali prej sreča vsakdo: kako naučiti otroka šteti na način, da bo številsko pismenost povezoval z nečim prijetnim? Njegov pristop je neponovljivo angleški. Namesto da bi se postavil v klišejsko vlogo profesorja, naredi profesorja za junaka svoje knjige, v štetje pa otroka zapeljejo kar kakaduji iz naslova s svojim komičnim skrivanjem po slikah — na vsaki je eden več. Raztreseni profesor, ki so se mu skrili, jih seveda ne more najti in zaman stika za njimi; njegove zbegane poteze so neizčrpen vir zabave za otroka, ki je bistveno spretnejši od profesorja, v tej starosti pa najbrž še ni čisto pozabil na najljubši hec dojenčkov po vsem svetu, »ku-kuc«. Tudi starši, ki imajo s takšnimi profesorji gotovo že kakšno lastno izkušnjo, se bodo težko uprli muzanju ob pogledu na simpatičnega premaknjenca, ki ptiče v rastlinjaku vsak dan pozdravi na enak način: »Pozdravljeni, predragi pernati prijatelji!«

»Tako šegave in radožive knjige o štetju še nisem brala — in je najbrž nikoli več ne bom,« je napisala recenzentka. Blake je s svojimi značilno genijalnimi ilustracijami s Kakaduji ustvaril mojstrovino, ki bo zabavala bralce vseh starosti. Bodite previdni, otrok bo najbrž terjal, da mu knjigo preberete še enkrat. In še enkrat. In še enkrat.

Knjiga je prejela znak kakovosti ZLATA HRUŠKA.


Mnenja in recenzije

Ventilator besed (Dunja Kranjc) http://www.ventilatorbesed.com/?opcija=kom_clanki&oce=59&id=6411

Knjižni molji http://molji.over.net/kakaduji/