Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

BENJAMIN

Ali humoren pogled na odraščanje

Blake Quentin 

Prevod: David Movrin
Ilustracije: Quentin Blake
Strani: 32
Format: 225 mm × 315 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2012
ISBN 978-961-278-042-5
5,00 €

Članska cena: 4,50 € Daj v košarico

Quentin Blake in njegov Benjamin kot izviren pogled na odraščanje

Ko je poštar Juriju in Zali nekega dne prinesel čuden zavoj, so se začele stvari spreminjati. Nato so se spreminjale in spreminjale. Pravzaprav ni nič ostalo tako, kot je bilo. — Benjamin je zabaven pogled na sedem obdobij otroštva, izpod čopiča avtorja, ki s svojimi mojstrskimi, izvirnimi, živimi in duhovitimi slikanicami navdušuje že tretjo generacijo otrok.

Zgodba, ki jo je napisal in ilustriral Quentin Blake, prvi britanski »otroški lavreat«, s svojimi iskrivimi metaforami odpira problem odraščanja in staranja ter medgeneracijske solidarnosti; spisana je s humorjem, ki ga lahko razumejo že predšolski otroci, obenem pa ga znajo ceniti njihovi starši in stari starši. Pripoveduje o paru, ki dobi otroka; njuni dnevi najprej minevajo »v veselju« in igri z njim. Nato se začne proces odraščanja in pred očmi zaprepadenih staršev se otrok začne spreminjati; najprej v kričečega jastrebjega mladiča, nato pa v nerodnega slona, blatnega merjasca, razjarjenega zmaja in tako naprej — dokler se nazadnje ne spremeni »v lepo vzgojenega mladeniča«. Toda preobrazb še ni konec; ko pripelje domov svoje dekle, da bi jo predstavil zdaj že sivolasim staršem, nenadoma ugotovi, da sta se vmes spremenila onadva — in sicer v par ostarelih pelikanov. Kot na koncu zapiše Blake: »Življenje je res neverjetno!«

Benjaminovo odraščanje je lok, kot vsako življenje razpet od sreče do groze in nato do nove sreče. Vmes je vrsta presenečenj in precej neznank, ki ponujajo dovolj snovi za raziskovanje in za pogovor starejših bralcev z mlajšimi. Toplina in neposrednost piščevega humorja bosta knjigo približala obojim.


Knjiga je prejela znak kakovosti ZLATA HRUŠKA.


Mnenja in recenzije

Bukla (Ajda Janovsky) http://www.bukla.si/?action=books&book_id=15444

Društvo katoliških pedagogov Slovenije http://www.dkps.si/knjige/benjamin/