Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

TRI DRAME

Bl. Janez Pavel II. – Karol Wojtyła 

Strani: 260
Format: 125 mm × 215 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2011
ISBN 978-961-218-953-2
19,50 €

Članska cena: 17,55 € Daj v košarico

Ko se tudi slovenska Cerkev veseli razglasitve prvega slovanskega Kristusovega namestnika na Zemlji za blaženega, želi celjska Mohorjeva družba opozoriti na njegov izjemen literarni talent, iz katerega je razvidno njegovo poglobljeno poznavanje človeka, in ljubiteljem umetniške ustvarjalnosti izroča tri njegove sodobne gledališke stvaritve.

Izžarevanje očetovstva, ki ga je avtor označil za misterij, je zadnja, najzrelejša drama Karola Wojtyłe, saj najbolj poglobljeno opisuje njegovo teološko-filozofsko misel, zadevajočo odnos med človekom in Bogom. Drama Pred zlatarno, nastala leta 1960, govori o ljubezni med žensko in moškim oziroma o ljubezni med zakoncema. Tematika te drame je tesno povezana s knjigo Ljubezen in odgovornost, ki jo je tedaj napisal mladi škof Wojtyła. Brat našega Boga je prva drama Karola Wojtyłe, ki jo je napisal v letih od 1945–50, po vrnitvi s študija v Rimu. Glavni junak je slikar Adam Chmielowski, pomemben slikar, ki se, potem ko spozna uboštvo in nesrečo najrevnejših brezdomcev, odloči, da bo zanje ustvaril zavetišče, sam pa postane ustanovitelj beraškega reda albertincev.

Karol Wojtyła je objavljal literarna besedila do leta 1979. Pogoste metafore, povezane z naravo in podeželjem, posredno govorijo, da je kot dušni pastir nekaj časa deloval na podeželju, vztrajno vračanje k vprašanjem vrednot, medčloveških razmerij, odgovornosti, ljubezni, pa razkrivajo tudi njegovo poglabljanje v krščansko etiko, predmet, ki ga je od petdesetih let preteklega stoletja dalje predaval na teološki fakulteti.