Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

RED IN TEROR

Baberowski Jörg, Doering-Manteuffel Anselm 

Prevod: Maksimiljan Fras
Strani: 148
Format: 130 mm x 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2013
ISBN: 978-961-278-070-8
23,00 €

Članska cena: 20,70 € Daj v košarico

Ekscesi nasilja in uničevanje
V Hitlerjevem in Stalinovem vojnem imperiju so hoteli red vzpostaviti s pomočjo skrajnega nasilja. Nacionalsocializem in stalinizem sta poskušala raznolikost preobraziti v enoznačnost. Toda predvsem z osvajalnimi vojnimi pohodi med drugo svetovno vojno sta totalitarna režima sama ustvarila neenoznačnost in heterogenost, ki sta si ju potem prizadevala preseči s terorjem in uničevanjem. Tako je »imperij« postal kraj najhujših ekscesov nasilja v 20. stoletju.

V svojem impresivnem eseju Jörg Baberowski in Anselm Doering-Manteuffel odpirata vprašanje, zakaj se stalinistični režim in nacionalsocialistični sistem zaradi sproščanja skrajnega nasilja razlikujeta od primerljivih totalitarnih diktatur. Oba režima, ki sta izhajala iz različnih pogojev, sta pokazala do takrat nepredstavljivo voljo do uničevanja, ki ni zahtevala le neznanskega števila vojaških in civilnih vojnih žrtev, ampak so njene žrtve postali tudi milijoni ljudi, ki so izgubili življenje zaradi nasilnih deportacij.
Oba režima sta načeloma primerljiva v strašnih učinkih neomejene oblasti, v brezvestnosti, s katero sta brezobzirno preganjala resnične in umišljene nasprotnike, ter v vsemogočnosti aparatov za izvajanje terorja, ki niso bili vezani na nobene tradicionalne pravne norme.
Kako in v kakšnem grozovitem obsegu sta oba režima uveljavljala brezmejno uporabo nasilja, predvsem pod pogoji napredujoče brutalnosti vojskovanja, opisuje pretresljiva študija Jörga Baberowskega in Anselma Doering-Manteuffela, ki bo našla veliko pozornih bralcev.