Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

DOTIK SVETLOBE

Araki Gerl Seiko, Čater Herman 

Prevod: Antony K. Čater (v angleščino) in Tomaž Gerl (v slovenščino)
Strani: 128
Format: 230 mm x 230 mm
Vezava: Trda vezava
Leto izdaje: 2020
ISBN 978-961-278-483-6
25,00 € Daj v košarico

Iskanje lepote kot preplet besede in podobe

Dotik svetlobe je poetološko-fotografsko delo, ki združuje pesmi japonske avtorice Seiko Araki Gerl in fotografije sve­tovno uveljavljenega slovenskega fotografa Hermana Čatra. Potopimo se v osupljive naravne kompozicije, prepletene z občasnimi motivi človeške arhitekture, ki jih vsebinsko do­polnjujejo poduhovljeni haikuji.

Najnovejša fotografska knjiga, ki jo je Herman Čater pri­pravil v sodelovanju s pesnico Seiko Araki Gerl, prinaša skoraj petdeset fotografij, ki združujejo naravne kompozicije in arhitekturne drobce, ki so kot podvrženi naravi, njeni brezkompromisni lepoti. Lirični drobci Seiko Araki Gerl, zapisani v formi bolj ali manj odprtega haikuja, pa dopol­njujejo zgodbo o naravi, človeku in iskanju duhovnosti.

»Narava ne pozna ravnih linij,« v enem izmed pesniških zapisov Seiko citira Gaudíja, katalonskega arhitekta. Na fotografijah se tako poglabljamo v izrazito dinamične motive: neskončne oblake, ki se pripravljajo na nevihto, neusmiljene valove in liste, ki jeseni neutolažljivo padajo z dreves. Fotografije in pesmi nam ostajajo kot zaznamki minulega časa. Ostajajo nam kot utrinki, ki so, če še enkrat citiramo Seiko, »kot bi se vse življenje / ustavilo«.

O avtorju

Herman Čater se je rodil leta 1941 v Celju. S fotogra­firanjem se ukvarja od leta 1996, njegove domišljene kompozicije, ki mešajo lepoto narave in krhkost človeškega bivanja, pa so bile hitro prepoznane na mnogih fotografskih tekmovanjih širom sveta. Izdal je številne fotografske knjige, med katerimi velja izpostaviti delo Stojan Kerbler, kjer se je s fotografijo ganljivo poklonil prijatelju ter mentorju, ki je leta 2020 prejel Prešernovo nagrado.

Seiko Araki Gerl je japonska pesnica, ki od leta 1997 živi in ustvarja v Celju. V manjšem japonskem časopisu je objavljala prispevke o življenju v Sloveniji, leta 2010 pa je v samozaložbi izdala tudi prvo pesniško zbirko z naslovom Šiv življenja.

Iz knjige

Ponovno prestanimo zimo
pričakujoči pomlad, ko poženo cvetovi
in plodovi vzbude veselje.
(Str. 66)

V naravi se Čater predaja njeni neizmerljivosti in sledi svetlobi, ki narekuje razpoloženje podobe. Mehko prelivajoči se barvni odtenki iz realističnega odseva preraščajo v nadrealistični misticizem. Lirični naglas Čatrovih fotografij je našel vzporednico v poeziji pesnice japonskega rodu Seiko Araki Gerl.
(Str. 120, iz spremne besede)