Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

NISEM BOLAN, NE POTREBUJEM POMOČI!

Amador Xavier 

Prevod: Igor M. Ravnik
Strani: 240
Format: 165 mm x 235 mm
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2013
ISBN: 978-961-278-084-5
27,00 €

Članska cena: 24,30 € Daj v košarico

Ker nisem bolan, pač ne potrebujem pomoči!

Knjiga je izčrpni priročnik o najzahtevnejši fazi zdravljenja duševnih bolezni (psihoz), tj. kako prepričati pacienta ali našega bližnjega, da se bo zdravil, ker se pač on resnosti svojega zdravstvenega stanja navadno ne zaveda. Knjiga temelji na dognanjih svetovno znanega kliničnega psihologa Xavierja Amadorja, profesorja na Univerzi Columbia in predstojnika inštituta LEAP. Izčrpno prilogo o zdravljenju v Sloveniji je prispeval prim. dr. Žmitek iz psihiatrične bolnišnice Begunje. Prevod dr. I. Ravnika je izšel v sodelovanju z Združenjem za psihiatrijo SZD. Z empatičnim načinom pisanja je primerna tako za profesionalne zdravstvene sodelavce od negovalnega osebja do terapevtov kot tudi za prostovoljce humanitarnih organizacij. Zlasti bo dobrodošla za res številne osebe (bližnje), ki s psihotično osebo žive bodisi doma, ali pa se z njo srečuje v soseski ali na delovnem mestu. Amador je knjigo pisal iz osebne izkušnje z bratom Henryjem. Tako je nastala učinkovita metoda, ki temelji na poslušanju, sočustvovanju, iskanju elementov strinjanja in tovarištvu z osebo s psihozo.

»Amadorjeva knjiga Nisem bolan, ne potrebujem pomoči! zapolnjuje res velikansko praznino v psihiatrični stroki…« je napisal E. Fuller Torrey, dr. med., ob prvi izdaji knjige. Po desetih letih to še vedno drži. Idejo, da bi raziskoval šibek uvid o lastni bolezni, je dobil Amador, ko je skušal še kot študent svojega brata Henryja, pri katerem se je nenadoma pojavila shizofrenija, prepričati, naj vendarle sprejme ponujena zdravila. Henry mu namreč sploh ni verjel, da je bolan. Enako misli še več deset milijonov oseb s shizofrenijo in bipolarno motnjo po svetu.

»Nisem bolan, ne potrebujem pomoči!« ni le priročnik za strokovne delavce na področju duševnega zdravja in strokovne službe pravosodnega sistema. Knjiga naj postane obvezno čtivo za družinske člane oseb z duševno boleznijo, pa tudi vse tiste, ki prihajajo z njimi v stik doma, v soseščini, v službi ali drugje. Preberite ta priročnik in se naučite tudi na Slovenskem tako, kot so se doslej že učili sto tisoči po vsem svetu, kako »zrcalno poslušati«, kako sočustvovati, v čem se strinjati, da se vzpostavi tovarištvo, ali, če hočete, »partnerstvo« za zdravljenje in življenje z duševno boleznijo. Tako boste učinkovito pomagali svojemu bolniku in njegovim bližnjim, da bo končno le sprejel zdravljenje, ki ga potrebuje. S tem boste razbremenili tudi sebe.