Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

PRIBEŽNICE

Zbirka NEMINLJIVI 12

Ajshil 

Strani: 152
Format: Format 130 mm × 200 mm
Zbirka: NEMINLJIVI
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2008
ISBN 978-961-218-793-4
33,00 €

Članska cena: 29,70 € Daj v košarico

Ajshil, najstarejši tragiški pesnik, čigar tragedije so se nam ohranile, je že v antiki veljal za izumitelja tragedije, saj je z uvedbo drugega igralca ustvaril pravi dramski dialog ter s tem omogočil, da se je težišče dramskega dejanja z zbora preneslo med individualne like. Rojen v zadnji četrtini šestega stoletja pr. Kr. v atenski Elevzini je doživel padec tiranije in vzpostavitev demokracije ter se boril proti perzijski vojski pri Maratonu, Salamini in Platajah: bil je domoljub, goreč zagovornik atenske demokracije in globoko religiozen človek.

Pribežnice, domnevno drugi del tetralogije o Danajevih hčerah – o njihovi zavrnitvi poroke z bratranci, Ájgiptovimi sinovi, o njihovem begu v Argos ter o poboju ženinov na poročno noč – so edina ohranjena tragedija, v kateri nastopa več zborov. Poleg zbora Danajevih hčera, ki ima v tej tragediji vlogo protagonista, sta po mnenju večine raziskovalcev nastopila še dva: zbor egiptovskih napadalcev, ki so kot oboroženo spremstvo Ájgiptovih sinov za pobeglimi nevestami pripluli v Argos, ter bodisi zbor služabnic Danajevih hčera bodisi zbor njihovih argoških spremljevalcev, ki jim jih je bil po demokratičnem posvetu z meščani dodelil kralj Pelazg. Pribežnice, drama o odraščanju in iskanju pravice, so v slovenščino prevedene prvič.

Brane Senegačnik, pesnik, prevajalec, esejist in publicist, je doktoriral na Oddelku za klasično filologijo Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer je tudi zaposlen. Glavni področji njegovega znanstvenega raziskovanja sta grška tragedija in poznostoiška filozofija. Doslej je poleg mnogih literarnokritičnih in poetoloških razprav, esejev ter drugih publicističnih prispevkov izdal štiri pesniške zbirke. Njegove pesmi so bile objavljene v mnogih antologijah slovenske poezije (tudi v prevodih). Več let je bil predsednik Društva za antične in humanistične študije Slovenije. Od leta 2007 je glavni urednik Nove revije. Poleg prevoda Pribežnic je za našo knjigo prispeval tudi študijska pojasnilna poglavja.