Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

MOLITI Z VINCENCIJEM PAVELSKIM

McKenna Thomas CM 

Prevod: Drago K. Ocvirk
Strani: 144
Format: 130 mm x 210 mm
Leto izdaje: 2015
ISBN: 978-961-278-217-7
12,50 €

Članska cena: 11,25 € Daj v košarico

Duhovnost lazaristov in usmiljenk

Delo Moliti z Vincencijem Pavelskim (1581–1660) je več kot zgolj knjiga o Vincencijevi duhovnosti. Bralce poskuša pripraviti do tega, da bi molili tako kakor Vincencij, ki se je posvetil ubogim, posebej bolnikom. Vsako od petnajstih premišljevanj lahko razsvetli razumevanje Vincencijeve duhovnosti.

Knjiga vam pomaga odkriti bogato Vincencijevo duhovnost, obenem pa vključiti njegovega duha in njegovo modrost v vaš odnos z Bogom, z vašimi preizkušanimi brati in sestrami ter z vašim lastnim srcem in razumom. Ko se boste enkrat srečali z Vincencijem, boste na nov in čudovit način pripravljeni tako na molitev z njim kakor na srečanje z Bogom, s svojimi sestrami in brati, pa tudi s samim seboj. Po izčrpnem prikazu Vincencijevega življenja sledijo tematsko zasnovana premišljevanja – od prvega, o Bogu, našem ljubečem Očetu, do petnajstega, o ravnotežju med kontemplacijo in akcijo. Premišljevanjem vsakokrat sledi kratka molitev, rezultat kontemplacije, usmerjena v akcijo.


Vincencijeva privlačnost

»Ljubiti drugega človeka, pomeni videti Božje obličje.« Ta privlačna misel iz muzikala, glasbene predstave Les Misérables – Nesrečniki dobro povzema duhovnost Vincencija Pavelskega, ki je živel dve stoletji pred Victorjem Hugojem, avtorjem istoimenskega romana. Čeprav je bil Vincencij duhovni voditelj škofijskih duhovnikov, kmečki sin v prijateljskih odnosih s plemstvom, med vodilnimi v prenovitvenem valu Cerkve, ustvarjalni genij v organiziranju družbenih socialnih programov in vrhunski pridigar, je bil predvsem človek, ki je našel Boga in mu služil v ubogih, bolnih, zapuščenih izobčencih na podeželju in v mestu.

Vincencij je v svoje načrte pritegnil druge in jih pridobil za svoje sodelavce. Pridružilo se mu je veliko duhovnikov in mož laiškega stanu, toda nekaj resnično novega je storil in oral trdo ledino, ko je k javni strežbi ubogim in bolnim povabil tudi žene. Hčere krščanske ljubezni so živele in delovale zunaj samostanov, kar je bila res velika sprememba v do tedaj uveljavljenem načinu življenja redovnic. Dandanes po Vincencijevih stopinjah hodi mnogo žena in mož po vsem svetu, bodisi kot člani Misijonske družbe lazaristov ali članice Družbe hčera krščanske ljubezni, bodisi kot člani Združenja sv. Vincencija Pavelskega (Vincencijeva zveza dobrote) ali župnijskih dobrodelnih združenj in katoliških karitativnih ustanov.
Za sodobne kristjane je med najbolj privlačnimi Vincencijevimi darovi zagotovo sposobnost, povezovati služenje z globokim molitvenim življenjem.

Sklepna molitev

To je moja molitev k tebi, Gospod! Bodi mi posebej naklonjen. Obilno izlij name svojo resnico in usmiljenje, da me bosta usposobila za uresničevanje tvoje ljubezni in da »bom napolnjen s tvojo ljubeznijo do bližnjega in sebe«.

O avtorju
DR. THOMAS F. McKENNA CM, nekdanji vizitator Vzhodne province Misijonske družbe v ZDA (1999–2009), je poučeval duhovnost na Univerzi sv. Janeza (St. John's University) v New Yorku. Več let je deloval pri vzgoji bogoslovcev kot predavatelj in pozneje kot ravnatelj semeniščnikov v isti provinci. Pogosto predava o vincencijanski duhovnosti in piše za teološke revije, trenutno pa opravlja šestletni mandat ravnatelja Družbe hčera krščanske ljubezni v Provinci sv. Ludovike (ZDA).


»Vincencijevo duhovno popotovanje je edinstvena zmes kontemplacije Božje ljubezni in konkretnega udejstvovanja. To knjigo priporočam vsem, ki želijo gledati Kristusa v ubogih, kot je to storil Vincencij.«

Sestra Virginia Ann Brooks, vizitatorica hčera krščanske ljubezni iz Marylanda