Naročam se na e-novice

Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

SKUPNOST BERE MATEJEV EVANGELIJ

Fausti Silvano 

Strani: 612
Tematika: teologija
Vezava: Mehka vezava
Leto izdaje: 2008
ISBN 978-961-218-729-3
30,00 €

Članska cena: 27,00 € Daj v košarico

Evangelij pripoveduje, kaj Jezus reče ali stori za nekoga. Ta nekdo je sam bralec, ki je pozvan, da v prvi osebi izkusi to, o čemer govori pripoved: Beseda uresniči to, kar govori, za tistega, ki jo sprejme z vero.
Zanimanje za pripoved lahko obstaja na treh ravneh. Lahko je usmerjeno k besedilu, da bi videli, kakšno natančno je, kakšna je njegova zgodovina, zgradba, njegov slog itd. Usmerjeno je lahko tudi na to, kaj govori besedilo: kakšno je njegovo sporočilo, kako ga razumeti in živeti danes itd. Nazadnje je lahko usmerjeno h Gospodu: ob besedilu in tem, kar govori, smo pozorni na tistega, ki izreka to besedilo. Celotno Sveto pismo je pismo, ki ga je Oče poslal vsakemu izmed svojih otrok; za vsako besedo stoji tisti, ki govori, in njegovo izrekanje sebe je podarjanje sebe. Kdor doseže to tretjo raven, najde to, česar je lačen.
Matejev evangelij velja za evangelij skupnosti: osredotočen je na besedo Sina, ki nas dela za Očetove sinove, s tem ko nam omogoča, da smo si med seboj bratje. Bratovstvo je uresničenje našega sinovstva: v odnosu z drugim živimo odnos z Drugim.