Naročam se na e-novice

Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

ŽIVLJENJE IN ČASI MICHAELA K.

Coetzee J. M. 

Strani: 152
Vezava: Trda vezava
Tematika: proza
Zbirka: NOBELOVCI
Leto izdaje: 2004
ISBN 961-218-537-9

V Južni Afriki, pisateljevi domovini, kjer se državna uprava sesuva pod pritiskom več let hude državljanske vojne, se dogaja roman Life & Times of Michael K (1983), v našem prevodu Življenje in časi Michaela K.
Nepomemben mlad vrtnar Michael K. si sam naredi cizo, ker se odloči, da bo odpeljal mater iz mesta, stran od pušk in nemirov, na dolgo pot na deželo, kjer naj bi ji v miru potekal preostanek življenja. Toda kamor koli gre Michael, najprej z materjo in potem brez nje, ga zasleduje vojna. Kakor kak sodoben robinzon zna poskrbeti sam zase sredi neskončne puste ravnine, vendar ga nazadnje le izsledijo kot pomočnika kmečkih gverilcev. Vedno znova zna ubežati iz taborišč, kamor ga vtaknejo; ampak dokler je v njih, s postom in zaprtostjo vase doseže, da se njegovi čuvarji jezijo, čudijo in nazadnje strmijo nad njegovo notranjo močjo. Telesno in navidezno včasih tudi duševno omejeni vrtnarček zna uveljaviti svojo voljo po svobodi in ohraniti človeško dostojanstvo.
Ta roman, ki pritrjuje življenju, sega prav v jedro človeških izkušenj, k potrebi po notranjem, duhovnem doživljanju in po osebnem odnosu do obstoja in bivanja okrog sebe. Bralcu se izostrujejo čuti, da vidi bolje in globlje, da sliši skrite pomene, da spoznanja, ki jih nosi v sebi, dobivajo jasen izraz v nezapleteni, a zato nič manj dognani avtorjevi govorici.