Naročam se na e-novice

Najbolj prodajane
Zadnji izvodi

KAPUČINO V RAMALI
Vojni dnevnik

Amiry Suad 

Strani: 132
Format: 128 mm X 210 mm
Vezava: Mehka vezava
Tematika: dnevniški zapisi
Leto izdaje: 2005
ISBN 961-218-570-0

Suad Amiry je profesorica arhitekture na palestinski univerzi v Birzeitu. Otroštvo je preživljala med Amanom, Damaskom, Bejrutom in Kairom. Živi v Ramali in je direktorica nevladnega združenja Riwaq, ki skrbi za ohranjanje palestinske kulturne dediščine.

4. decembra 2001 v Ramalo vdrejo izraelski tanki. Novica bliskovito obide svet in na prvih straneh časopisov se pojavijo razni politični komentarji: Je tak odziv Izraela na samomorilske napade potreben? Zakaj so obkolili Arafatov glavni štab? Tudi Suad Amiry si v Ramali zastavlja vprašanja. Naj spi kar v obleki? Bo med triurno prekinitvijo policijske ure utegnila pripeljati domov taščo, ki stanuje na drugem koncu mesta? Se je varno lotiti priprave kapučina, ko pa je hrupni strojček tik ob oknu, ki gleda na ulico?

Z vojnim dnevnikom se Suad Amiry posreči zavidljiv podvig: humorno in lahkotno prikaže vsakdanje življenje Palestinke z zasedenih območij. Ob ubadanju z drobnimi vsakdanjostmi, ki so v vojnem času lahko usodne, nam avtorica živo, verodostojno in ironično odkriva eno od faset zapletenega bližnjevzhodnega spora.